VANLIGA FRÅGOR

Se vår prislista här, och läktider här.

18 år fyllda. Vi kräver att du kan legitimera dig med giltig ID-handling. Är du under 18 år är åldersgränsen 15 år. Du måste då ha med dig minst en av dina vårdnadshavare och ni måste båda två kunna visa giltig ID-handling. För piercing i örsnibb gör vi en individuell bedömning, men vi ser helst att barnet uppnått skolålder. Vi ser gärna att både barn och vårdnadshavare uppvisar giltig ID-handling. För anchor, surface, cheeks, earl, bröstvårta, genital och övriga modifikationer är det 18 år om gäller. Våra åldersgränser har vi för att vi är medlemmar i branschorganisationen ASAP som kräver att vi håller dessa. De har även krav på sina medlemmar angående hygien och aseptik, vilket gör det är viktigt för oss att vara med där. Vi håller stenhårt på dessa åldersgränser och kan inte göra några undantag. Vi förbehåller oss rätten att neka modifikation även om du uppfyller dessa kriterier.

För att piercingen ska bli så bra som möjligt och få de bästa förutsättingarna för att läka så bra som möjligt ser vi gärna att du:
– Har ätit ordentligt inom de senaste fyra timmarna.
– Är fullt frisk och inte har några större sår eller andra skador som håller på att läka (det gäller även andra läkande piercingar och tatueringar).
– Undvikit alkohol och andra droger under 24 timmar (gäller även Treo och andra blodförtunnalde läkemedel samt bedövningssalvor).
– Läst igenom våra skötselråd så du är beredd på hur du ska sköta om din piercing under läktiden. Vi vill också att du (och eventuell vårdnadshavare) uppfyller våra åldersgränser och har giltig legitimation.

Ja! Vi föredrar bokning över drop-in eftersom det gör det lättare för oss att planera. Du kan boka tid här. Självklart tar vi fortfarande emot drop-in. Ska du göra en mer avancerad modifikation, har särskilda önskemål eller om du vill ha en egen avsatt tid med din piercare måste du dock boka.

Vi tar ingen extra avgift vid bokingar. Notera dock att avbokning senare än 24 timmar före avtalad tid, utebliven avbokning samt uteblivet ingrepp pga ej uppfyllda kriterier debiteras med fullt pris.

Att känna lite smärta och ett visst obehag när man piercar sig är inte helt ovanligt. I regel tar det bar några tiondelars sekund för en professionell piercare att genomföra själva piercingen, det är förberedelserna som tar tid. Det gör oftast betydligt mindre ont än man först föreställt sig.

Om du går till en professionell piercare och följer deras skötselråd och anvisningar är riskerna minimala. Men eftersom vi tillfogar ett sår på kroppen innebär det såklart vissa risker. Som med alla sår kan du få en infektion eller ärrbildning. Om kroppen inte orkar läka din piercing kan den stöta bort smycket (migration). Vid orala piercingar finns risken att smycket skadar tänder eller tandkött. Vi har noggrant utarbetade hygienrutiner på Platinum Ink Piercing Company och vill alltid placera piercingen så att riskerna minimeras, och avråder i vissa fall om vi anser att de är för stora. Dessa komplikationer är oftast mycket lätta att åtgärda, förutsatt att du gör det på en gång. Uppsök alltid din piercare så fort du är orolig över din piercing!

Varken pistoler eller de smycken som används i dem är att rekommendera. Smycket är oftast för kort för att tillåta den svullnad som uppstår i början, vilket kan medföra smärta, komplikationer och svårigheter att rengöra ordentligt. Det så kallade fjärilslåset som sitter på baksidan har en tendens att samla smuts, fett och hudpartiklar och kan snabbt bli en riktig bakteriehärd. Även vid piercingtillfället är en pistol olämplig då den bokstavligen river sönder vävnaden och orsakar svåra krosskador med det relativt trubbiga smycke som skjuts in. De nålblad som en piercare använder är betydligt vassare och skär därmed endast upp tillräckligt med plats för att smycket skall få plats. Till skillnad från nålblad kan en pistol inte steriliseras, och även då en steril smyckeskassett används är risken stor att pistolen utsätts för blod och hudrester vid det starka tryck som skapas vid avfyringen. MRSA, HIV och hepatit är exempel på blodburna patogener som man helt eliminerar om man väljer att sterilisera utrustningen i vakuumautoklav.

Receptfria bedövningssalvor från apoteket gör ingen större skillnad på hur det känns att bli piercad, däremot uppstår temporära hudförändringar som gör att piercingen kan se sned ut när salvans effekt avtar. Den enda effektiva bedövningen mot ett piercingstick är genom lokalbedövning, vilket innebär ett nålstick som är betydligt mer utdraget och plågsamt än själva piercingen! Så nej, det får man inte hos oss.

Man kan pierca sig även om man har nickelallergi. Smyckena är så pass säkra nuförtiden att kroppen mycket sällan reagerar på dem. Nickelallergi är en kontaktallergi och kan därmed inte visa sig som ett sår på någon annan del av kroppen än där orsaken sitter. De flesta material innehåller nickel, men de släpper ifrån sig olika stora mängder. Enligt EUs nickeldirektiv får piercingmycken inte avge mer än 0,2 mikrogram nickel per cm2 och vecka. Vi på Platinum Ink Piercing använder läksmycken som är i 316 L kirurgiskt stål och titan, vilket uppfyller kraven med god marginal. Irritation kring en piercing kan även bero på felaktig skötsel eller att man satt i ett icke sterilt smycke.

Det är helt normalt att piercingen uppvisar:
– Smärre blödning.
– Smärre svullnad, rodnad och ömhet.
– Utsöndrande av sårvätska.

Använd sunt förnuft och låt din piercing läka ifred. Ju mer du irriterar vävnaden genom att röra på smycket med smutsiga fingrar, desto större blir risken för infektioner och migration. Om du äter, sover och tar hand om din hälsa ordentligt orkar kroppen läka snabbare. Ett vitamineraltillskott med C, E-vitamin och zink kan påskynda processen. Övertvätta inte piercingen och använd inga starka tvålar eller rengöringsmedel! Läs våra skötselråd.

Piercingen är ett öppet sår, vilket innebär att det är viktigt att ta väl hand om den tills den är helt läkt. Självklart ska du tvätta piercingen även efter att den är helt läkt, precis som resten av kroppen!

En bcr (ball closure ring) öppnar man genom att trycka ut låskulan. Låskulan har två gropar där fjädringen i ringen klämmer den på plats. En låsringstång förenklar den här proceduren avsevärt, men var försiktig! Öppnar du ringen för mycket passar inte kulan längre. En stav har gängade låskulor som skruvas fast. Se till att dra åt gängade låskulor då och då, allt som är gängat tenderar att gänga upp sig med tiden!

I orala piercingar byter du smycke redan efter ca två veckor, när svullnaden lagt sig. I övriga piercingar bör du ha smycket hela läktiden ut, förutsatt att smycket sitter bra och du inte fastnar i det. Även om en piercing ser läkt ut behöver den inte nödvändigtvis vara det eftersom den läker utifrån och in. Byter du smycket för tidigt eller för ofta under läktiden river du upp den sköra vävnaden som håller på att läka, vilket gör att den blir irriterad. Är däremot smycket för stort/långt bör du byta, eftersom risken för irritation är stor. Är du osäker på storleken är du välkommen in till studion för konsultation.

Försök föra in det igen försiktigt, glöm inte att använda glidmedel! Har du problem att få tillbaka det så är det bäst att komma förbi oss eller någon annan piercingstudio så att du kan få hjälp. Rörelse och friktion kan få kulor att gänga upp sig och lossna. Se därför till att med jämna mellanrum kontrollera att kulorna sitter åt ordentligt. Tappar du en låskula betyder inte det att smycket är trasigt, vi säljer lösa låskulor från 20kr.

Under det första året bör du inte ta ut smycket i mer än ett par minuter åt gången, hålet kan dra ihop sig och det kan leda till svårigheter vid återinförandet. Ska du in på röntgen eller operation bör du sätta i ett smycke av ptfe-plast. Kom in så hjälper vi till!

Skall du opereras eller röntgas kan läkaren kräva att du ska ta ut dina piercingar. För att undvika att det växer igen bör du besöka din piercare. Han/hon kommer då att ersätta dina metallsmycken mot ptfe, ett plastmaterial. När du är färdig är det bara att sätta tillbaka dina metallsmycken igen. Behöver du hjälp är du varmt välkommen till oss!

Vi råder dig att ta ut din navelpiercing under graviditeten, sitter den kvar ökar det risken för bristningar och ärr. Har du haft piercingen i över ett år brukar det inte vara några problem att föra tillbaka smycket när barnet är fött.

En infektion kan man få om man kommer i kontakt med bakterier, virus, svamp eller andra levande smittoämnen. Risken att få en infektion är minimal om man är försiktig och följer våra skötselråd. De flesta infektioner är ett direkt resultat av:
– Att piercingen vidrörts med orena händer (dina eller någon annans).
– Oral kontakt.
– Kontakt med någon annans kroppsvätskor.
– Kontakt med hår, kosmetiska produkter, smutsiga kläder eller sängkläder.
– Bad i pool, bastu, insjö eller badkar de första 8 veckorna.

Vanligaste tecknen på en infektion är:
– Allvarlig rodnad.
– Svullnad eller hårdhet runt piercingen.
– Smärta, speciellt dunkande smärta.
– Varm vid beröring.
– Tjocka flytningar som är gul- eller grönfärgade. Detta kan även indikera andra problem. Uppsök alltid din piercare om du är orolig för din piercing!